Шевченкіана – 2019

1
Щороку в березні Лікарська комісія Наукового товариства ім.Шевченка (НТШ) проводить різні заходи (вечори поезії, концерти, урочисті академії) до дня народження українського поета, художника, генія і символу України – Тараса Григоровича Шевченка. Цього року Шевченкіана – 2019 була особливою, вшановували 205-у річницю від дня народження Тараса Шевченка та 70-річчя Володимира Івасюка – Українського композитора, автора 200 пісень та більше 50 музичних творів, поета, Героя України. Урочисту академію відкрила новообрана Голова лікарської комісії НТШ, завідувач кафедрою клінічної імунології та алергології, професор Львівського НМУ ім. Данила Галицького Чоп’як Валентина Володимирівна ,продовжила – сестра композитора Галина Івасюк. Зі спогадами також виступали: Юрій Павельчук – митець, вітражист з Луцька, який працював більше 10 років над графічно роботою Т. Шевченка “Лик Христа” (1858 р.) – художньо – графічним заповітом Шевченка.
Олександр Козаренко – композитор, професор Львівського НУ Франка, який підкреслив, що великі люди були освіченими, одночасно і юристом, і композитором, як Нестор Нижанківський, а Володя був і медиком, і композитором, обоє дуже любили Україну, писали музику, яка грунтується на українських піснях, природі, традиціях і тому живе і буде жити завжди.

Богдан Стельмах – заслужений діяч мистецтв України, лауреат літературних премій – про безкорисливу велику працю В. Івасюка, якого вже 40 років немає серед нас, але його дух залишився в його піснях, прочитав свій вірш, присвячений Володимиру.
Оксана Герасименко – заслужений діяч мистецтв України, член національної спілки композиторів, професор – їй було 10 років, коли вона почула пісню “Червона рута”, яка залишила слід в її творчому житті назавжди. Вперше ця пісня прозвучала в Сопоті в 1974 році, а зараз звучить в репертуарах різних ансамблів, як в Україні, так і в інших країнах.
Любов Козак – мистецтвознавець, лауреат премії В’ячеслава Чорновола, яка в 1989 р. підготувала на Львівському ТБ 2-годинну телепередачу “Мереживо його доріг” та зберегла фільм “Червона рута”. Володя Івасюка в листопаді 1978 р. виступав з сольною програмою на ТБ і ніхто не міг подумати, що це його останній виступ, бо було ще стільки планів!
А між спогадами лунала чудова музика бандур і пісні Шевченка і Івасюка!
Підготувала Леся Луць.