ІІІ Конгрес FEAMC ” Лікарі, Церква та Європа сьогодні” відбувся з 28 вересня по 3 жовтня 2016 року в Португалії в м Порту. У ньому взяла участь делегація Асоціації лікарів-католиків України (АЛК) під керівництвом Президента АЛК доктора Івана Луця.

Перед урочистим відкриттям Конгресу відбулася Свята Літургія у церкві семінарії de Vilar, в якій взяли участь всі учасники та гості FEAMC’у.

Відкрив конференцію проф. Walter Osswald, який по праву вважається совістю та сумлінням усіх лікарів-католиків Європи, а також є професором фармакології, етики, науковцем, ерудитом і викладачем, що створив цілий напрямок в біоетиці в Португалії та Європі, прекрасно володіє п’ятьма мовами, ім’я якого я називаю з повагою.

У своєму виступі “Біоетика у світлі християнської віри” він наголосив на вражаючому та історично дуже давньому впливі Церкви на охорону здоров’я. “Людина, що бажає жити по-християнськи, не може ігнорувати обличчям страждаючого Христа, яке відображене у кожній хворій особі”. Понад п’ятдесят років лікарі-християни стараються дотримуватися ще неповного правила Біоетики. Проте етичні питання у лікарській практиці потребують тривалого вивчення, впровадження та постійного вдосконалення.

Доповідь д-ра Alvaro Almeida з Португалії була присвячена ролі приватних непрофільних медичних організацій в системі національної охорони здоров’я. Відокремлення простого громадянина, як платника від організацій (інституцій), що надають медичні послуги, є майбутнім усієї охорони здоров’я. Громадські та приватні постачальники послуг мають включати і третю структуру непрофільних організацій – це доброчинні, кооперативні чи соціальні підприємства. Ці непрофільні приватні структури охорони здоров’я додають громадській універсальній системі охорони здоров’я імпульсу більшої відповідальності, вищої якості та ефективності надання медичних послуг.

Президент Словацької АЛК, моральний авторитет серед медичних працівників Словаччини, проф. Josef Glaza виступив з доповіддю “Пацієнти і лікарі у пастці між новими технологіями та пресом системи охорони здоров’я”, в якій зазначив факт великого напруження та тиску, якого зазнає сучасне забезпечення охорони здоров’я. З однієї сторони, безпрецедентний прогрес біомедичних наук і нових технологій, які поєднані із ростом коштів на них та прискореним зростанням системи охорони здоров’я і далекоглядне щасливе людство, що їх використовує. З іншої сторони – безпрецедентна демографічна криза (так звана, Історична Реверсія) у середині заможного суспільства зі своїми спустошливими економічними, соціальними та іншими наслідками у поєднанні з теперішньою непридатністю соціальної системи та системи охорони здоров’я, стоять на краю неминучої катастрофи. І здається немає доброго правильного виходу з цієї ситуації. Ще набагато трагічніша ситуація у слаборозвинених країнах, які потерпають від економічних та політичних негараздів, військових конфліктів, чи зазнають негативних впливів зовнішнього середовища та природніх катаклізмів. Люди там страждають через відсутність належної медичної та соціальної допомоги. Очевидна потреба є в піклуванні над ними не лише політиків, страхових компаній, медиків, священників, а навіть більш за все “людей доброї волі” у сфері охорони здоров’я.

Доктор із Швейцарії Ermanno Pavesi зупинився на теологічних та філософських аспектах особистості пацієнта.

Чудова доповідь лікаря загальної практики Joana Castelhano про досвід надання лікувальної допомоги іммігрантам, що проживають у Португалії.

Основні проблеми з якими зустрічаються лікарі:

відсутність доступу до лікування, особливо серед нелегалів; – необізнаність іммігрантів щодо прав на медичну допомогу;

різниця у культурі розуміння здоров‘я та користування медичною допомогою;

недостатність досвіду лікарів щодо проблем переселенців;

недостатність професійного досвіду у наданні медичної допомоги в мультикультуральному суспільстві.

Доктор Hans Stevens з Нідерландів розповів про свій багаторічний досвід лікаря у багатонаціональній, мультикультурній країні.

Виступ лікаря Dermot Kearney з Англії був присвячений ролі доктора у мультикультуральному суспільстві. Лікарі повинні бачити Христа у кожній людині, особливо, у тій найбільш потребуючій, бідній. Приклад правдивої християнської любові та служіння має надихати інших. Іммігранти потребують допомоги в інтеграції та визнанні їх у новому суспільстві.

На сесії, присвяченій початку людського життя, точились розмови про індивідуальну відповідальність людини за свою ДНК, особливо в час, коли широко використовуються ЕКЗ та донація статевих клітин, коли донори не відповідають за своє потомство.

Підчас сесії “Згасання людського життя” приділялась увага гідності життя людини у світлі трансгуманізму ( доповідь Jasenka Markeljevic з Хорватії) .

Запобіганню абортів у Німеччині та створенню єдиного регуляторного механізму репродукції присвячена доповідь доктора Rudolf Giertler. В Німеччині дозволяються медичні аборти до 12 тиж. вагітності, за бажанням жінки, а також переривання вагітності за медпоказами, у випадку виявлених вад розвитку. Спеціальним Embryo Protection Act регулюються преінплантаційна діагностика та екстракорпоральне запліднення. Заборонені цим актом сурогатне материнство, донація овоцитів та адаптація ембріонів.

Від АЛК України було представлено дві доповіді (N.Helner,M.Ferenz) та виступ ” Про ситуацію в Україні” (I.Luts).

Повідомила Надія Гельнер

23 Replies to “ХІІІ Конгрес Європейської Федерації лікарів-католиків (FEAMC)

1. After I initially left a comment I seem to have clicked the -Notify me
    when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I receive four
    emails with the same comment. Is there an easy method you can remove me from
    that service? Cheers!

2. I don’t even know the way I ended up right here, but I thought this
    put up was great. I don’t recognise who you’re however certainly you’re going to a famous blogger if you
    aren’t already. Cheers!

3. Admirando o compromisso que você tem com o seu blog
    e as novas informações que você oferece! Você escreve dados
    novos que não são as mesmas coisas que encontramos em outros sites na internet.
    Ótima leitura! Estou adicionando seu feed RSS na minha conta do Google.

4. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was curious
    about your situation; many of us have created some nice practices and we are looking to exchange techniques with other folks, be sure to shoot
    me an e-mail if interested.

5. Valuable info. Lucky me I discovered your web site accidentally, and I’m
    stunned why this twist of fate did not came about in advance!
    I bookmarked it.

6. Good way of explaining, and nice piece of writing to obtain information about my presentation subject, which i am going to
    deliver in university.

7. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems
    as though you relied on the video to make your point.
    You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something informative to
    read? quest bars http://tinyurl.com/49u8p8w7 quest bars