Від імені Асоціації лікарів-католиків (АЛК) України, яка є членом Всесвітньої Федерації Асоціацій лікарів-католиків, висловлюємо глибоку стурбованість тим, що Верховна Рада на пленарному засіданні 2 листопада 2016 року не проголосувала, навіть в першому читанні,  за «Закон про душпастирську опіку» в медичних закладах України.

Більшість населення нашої держави визнає себе віруючими людьми і наша християнська держава, не дивлячись на свій світський характер, повинна передовсім поважати свободу совісті своїх громадян і сприяти у задоволенні релігійних потреб у важкі моменти їхнього життя, якими є хвороба, процес лікування чи небезпека смерті. Державний закон про душпастирське служіння у медичних закладах дав би можливість, на законних підставах, священикам і капеланам здійснювати необхідну духовну опіку та служіння для пацієнтів та медпрацівників у медичних установах, виконуючи релігійні обряди та допомагаючи глибше пізнавати основи релігійної віри, впроваджуючи у практику біоетичні норми та Етичний кодекс лікаря, таким чином сприяючи лікарям у лікуванні недуг тіла.

Закон про душпастирську опіку передбачає створення душпастирських рад, які могли б стати «містком» порозуміння та співпраці між представниками медицини і духовними особами, між адміністраціями медичних установ, лікарями, психологами з однієї сторони та священиками та капеланами  різних конфесій – з іншої, щоб надавати цілісну й всесторонню якісну опіку пацієнтам. Особливо це важливо під час процесів, який в даний час тривають в Україні. Передовсім вже третій рік наша країна знаходиться у стані війни з Росією і її найманцями; розвивається процес боротьби проти корупції та інших зловживань; держава стоїть на порозі якісних змін в політичному та суспільному житті. Також такий закон міг би стати кроком у справі міжрелігійного діалогу та екуменічних процесів між християнськими Церквами і сприяти утвердженню внутрішньої єдності народу і зміцнення державності.

Асоціація лікарів-католиків звертається з пропозицією якомога швидше доопрацювати цей важливий проект закону та подати на наступну сесію ВР.

Президент АЛК,  Дійсний член Папської Академії за Життя у Ватикані Іван Луць

Духовний Асистент АЛК о.Корнилій Яремак, ЧСВВ