З’їзд Президентів Європейської Федерації Асоціацій лікарів-католиків (FEAMC) у Львові

9

19-21 жовтня у Львові відбувся з’їзд Президентів Європейської Федерації Асоціацій лікарів-католиків (FEAMC).
Лікарі в Європі і у світі почали організовуватись у християнські католицькі товариства ще від 1930-их років і стали основою створення Світової Федерації (FІAMC), а 56 років тому була створена Європейська Федерація (FEAMC). Головне завдання – запроваджувати засади морального вчення Церкви у лікарську практику, особливо в сучасних умовах розвитку технологій та релігійно-морального індиферентизму.
Федерація має свій статус перед Апостольською столицею – Ватиканом.
В Україні Асоціація лікарів-католиків (АЛК) діє з 2000 року, є членом Світової та Європейської федерацій.
До Львова прибули Президент FEAMC Вінченцо Дефіліппіс (Vincenzo Defilippis), монсеньйор Жак Судо (Jacques Suandean) – духовний асистент FEAMC, призначений Ватиканом та президенти і делегати АЛК з Італії, Франції, Швейцарії, Португалії, Каталонії (Іспанія), Чехії, Словенії, Хорватії, Великої Британії та України.
В перший день учасники з’їзду відвідали Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, зустрілись з ректором Борисом Зіменковським, проректором Анатолієм Магльованим, завідувачем кафедрою філософії Ігорем Держком, студентами, яким була прочитана лекція професором Ермано Павезі з Швейцарії на тему « Роль християнської віри у лікарській праці», оглянули цікаві музеї на кафедрах нормальної та патанатомії.
В цей же день делегати зустрілись також з представниками влади у Львівській обласній державній адміністрації (Андрій Васько, Леся Корнат) та мером Львова – Андрієм Садовим.
З президентами FEAMC зустрівся Президент Світової федерації українських лікарських товариств (СФУЛТ) Андрій Базилевич – проректор ЛНМУ імені Данила Галицького, який запропонував на майбутнє конструктивну співпрацю СФУЛТ з FEAMC.
Ввечері а Архикатедральному Соборі Святого Юра відбулась Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ Ігор Возняк, співслужили Голова референтури медичного капеланства Львівської Архиєпархії отець Сергій Білоконь, духовний асистент АЛК України отець Корнилій (Віктор Яремак) та інші священнослужителі собору.
Під час проповіді Митрополит Ігор наголосив на тому, що до святого апостола Томи звернувся сам Господь і розвіяв його попередні сумніви та показав справжню силу віри – так і лікарі-католики є покликані Богом ділитись цим даром кожен на своєму місці праці, яке є одночасно місцем свідчення віри.
Після Літургії Митрополит вручив Грамоти найбільш активним членкиням АЛК (Надії Гельнер, Лесі Луць, Марті Ференц), уділив своє Архиєрейське благословення та запросив всіх гостей і учасників з’їзду в митрополичі палати.
Впродовж другого дня відбувалась Асамблея, під час якої обговорювалися питання, які актуальні як в Європейських країнах так і в Україні та завдання для АЛК:
Стати поштовхом для українських структур охорони здоров’я (медичних закладів різного рівня, науково-дослідних та навчальних закладів) більш активно включати в їх діяльність вчення Католицької Церкви, яке стосується питань поваги людської гідності та відповідальності у виконуванні лікарської професії.
Сприяти поширенню лікарських громадських організацій, які підтримують та практикують християнське вчення у своїй діяльності, особливо залучаючи більше молодих лікарів, студентів, як приклад взяти АЛК Хорватії, найбільш масову громадську організацію, яка складається з двох частин – лікарів старшого віку та молодих, які активно переймають досвід і впроваджують в свою діяльність християнську мораль і передають студентам та інтернам.
Започаткувати більш тісний екуменічний діалог через співпрацю лікарів різних конфесій в Україні, таким чином, подаючи приклад лікарям та суспільним структурам в інших європейських країнах, в яких віра в Бога та християнська мораль занепадають.
Учасники Асамблеї звернули увагу на проблему евтаназії в Європейському Союзі, яку запроваджують на законодавчому рівні, та обговорили питання протидії, зменшення або усунення цього явища.
На завершенняня Асамблеї було затверджено новий Статут FEAMC, санкціонований Генеральною Асамблеєю, яка відбулась в Римі 28 липня 2017 року, визначено місце наступної Асамблеї FEAMC в 2019 році – м.Любляна (Словенія) та проведення в 2020 році XIV Конгресу FEAMC в Італії.
Ввечері всі гості прийняли участь в Божественній Літургії в Кафедральному Соборі в Небовзяття Пречистої Діви Марії Римо-католицької Церкви в Україні, яку відслужив єпископ Едуард Кава, а після Літургії разом Настоятелем Римо-католицької катедри о. Яном Нікелем ознайомив всіх присутніх з діяльністю Римо-католицької церкви в Україні і побажали плідної праці АЛК в Україні та Європі.
А далі – дружня вечеря гостей з членами нашої АЛК, обмін думками, гарними враженнями про наше місто, особливо після відвідування гостями храмів УГКЦ Львова (Собору Святого Юра, Гарнізонного храму Святого Петра і Павла, Святого Онуфрія, Святого Андрія, Пресвятої Євхаристії), Римо-католицької катедри та УПЦ КП Покрови Пресвятої Богородиці, де зав. канцелярією Львівсько-Сокальської Архієпархії УПЦ КП ієрей Артемій Бабленюк ознайомив з храмом та діяльністю Української православної Церкви.
Також гості відвідали Львівську оперу («Кармен»), Національний музей А.Шептицького, Етнографічний музей.
Останній день розпочався з Божественної Літургії в Церкві Зіслання Святого Духа Духовної Семінарії Святого Духа, яку очолив і виголосив проповідь о.Володимир Крушельницький, канцлер семінарії, співслужив о. Корнилій (Віктор Яремак) – духовний асистент АЛК. Після літургії Ректор Духовної Семінарії отець Ігор Бойко ознайомив учасників з семінарією, детально розповів про її історію, навчання та всесторонній розвиток семінаристів.
Делегати з’їзду високо оцінили здобутки української медицини, подякували за організацію заходу і висловили надію на подальшу співпрацю та розвиток католицького лікарського товариства в Україні.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22