Вельмишановні члени Асоціації та шановні учасники конференції!

Хочу щиро подякувати Вам за запрошення на урочисту академію та науково- практичну конференцію «Повага до людського життя. Діяльність Асоціації лікарів- католиків», які присвячені 15-й річниці діяльності Асоціації лікарів-католиків в Україні. На жаль, через поїздку до Рима не можу взяти участі у цих урочистостях, але за посередництвом цього листа хочу щиро привітати всіх учасників та скласти подяку тим, хто долучився до організації та проведення цих важливих заходів.

Коли недуга приходить у житгя людини, то приносить із собою загрозу руйнування не лише на тілесному, а й на духовному рівні. У стані хвороби людина, окрім фізично-психологічних випробувань, може зазнавати теж випробовування своєї віри та довіри до Бога.

Тоді як медичні та соціальні працівники і психологи дбають передусім про тілесно-психологічну і соціальну сфери життя людини, священнослужитель покликаний проявити співпереживання, милосердя, щире вболівання і дружню присутність, які будуть спрямовані на духовний світ стражденної особи.

Робота у сфері медицини вимагає не лише ґрунтовних фахових знань. Лікар лікує не тільки хворе тіло, а й хвору особу. Важливо добачити в пацієнтові людину – образ Божий, а в служінні хворому – служіння самому стражденному Христові: «Те, що ви зробили одному з моїх найменших, – Мені зробили». Лікар щоразу повинен брати до уваги також глибинні духовно-етичні аспекти, як у складних медичних маніпуляціях, так і у спілкуванні з пацієнтом. Саме тому бути лікарем – це покликання, яке вимагає самовідданості, гуманності й особистого глибокого переживання власної віри.

Значною підтримкою і орієнтиром у реалізації цього покликання для медперсоналу могли б стати капелани. Адже капелан – це також допомога Церкви для медпрацівників.

Присутність представників Церкви в міждисциплінарній групі фахівців значно сприяла б гуманізації системи охорони здоров’я. Тому звертаюся до вашої медичної спільноти з проханням активно долучитися до впровадження інституту медичного капеланства.

Прикликаю на всіх Боже благословення, щоб усі ми разом, медики та душпастирі, якнайкраще виконали своє покликання – служити пацієнтам, їхнім родичам і близьким, проголошуючи та захищаючи необмежену цінність і гідність кожної людської особи від моменту зачаття до природної смерті.

Київ, 24 лютого 2016 року Божого

Блаженніший Святослав