5- 6 жовтня 2017 року у Ватикані відбулось засідання Папської Академії “Pro Vita” (PAV) “Супровід життя. Нові зобов’язання в еру технологій”.

На засідання Папської Академії, яке відбулося в залі Папи Павла VI, були запрошені члени Академії, члени-кореспонденти з більш, ніж 40-а країн чотирьох континентів світу: Єврапи, Азії, Америки, Африки.

Новим членам PAV вручені іменні пекторалі, а членам кореспондентам – значки Академії. Від України – члену PAV – Івану Луцю, якого Папа Франциск повторно номінував на наступні 5 років та членам – кореспондентам – Юстині Ользі Голубець та отцю Ігорю Бойко, номінованим на 2 роки.

Перед членами та гостями засідання PAV виступив Папа Франциск та зробив декілька акцентів.

Завжди було багато питань і до змісту людського життя щодо походження і долі. Людина є самолюб, а з таким відношенням до себе і навколишніх, породжує негативні наслідки для людських стосунків. Але це не означає, що потрібно відмовитись від важливості економічних ресурсів і технологічних засобів, які сприяють якості життя. В цей же час не можемо замовчувати шалений матеріалізм, який в союзі з економікою і технікою служить единим засобом для користі влади над людьми. Частина людей переповнена матеріальними благами, інша частина людей бідні , в розпачі. Справжній технологічний і науковий процес мав би надихати на створення політики людяності. Християнська церква має велику традицію просвітлених і щедрих умів, які відкрили дорогу для науки і пізнання, світ має потребу у віруючих людях, щоб з любов’ю і радістю творити гармонію для майбутніх поколінь, щоб люди були креативні, сміливі, одночасно – покірні, поважали батьків у похилому віці, бо вони дали їм життя.

Джерелом для цієї ініціативи, є Боже Слово, яке просвітлює походження життя і його долі на сьогоднішній день.

Для церкви у всьому світі на сьогоднішній день є необхідним  вміти втілити,  створити і відкупити не тільки словом , але й ділом, любов’ю до ближнього у всіх проявах людського життя. Енцикліка”Landato Si” (Прославлення) має факти тої концепції, які опираються на біблійні істини (кн.Буття) де говориться, що кожен з нас є створіння улюблене Богом. Ця  особлива любов Бога до  людського створіння  поширюється на всі покоління  і батьків, і матерів, і дітей.

Благословення Боже людського походження і обіцянка вічного життя – це є фундамент людської гідності.

Усі народи – жінки, чоловіки і діти цієї землі – це є життя світу. який Бог любить і хоче врятувати кожного. Створення людини в біблійному тексті мав би кожним перечитуватися неодноразово, щоби оцінити всю глибину Божої любові, якою Бог наділяє жінку і чоловіка для продовження роду.

Союз між чоловіком і жінкою має відігравати роль в цьому суспільстві зобов’язання для цілого світу в сфері культури, політики, в праці, економіці і також в церкві. Чоловік і жінка через їх союз повинні гармонійно усвідомлювати зміст життя.

Справжня культурна революція це та, яка знаходиться на горизонті історії різних епох.  Церква насамперед повинна приймати у цьому участь.

Форми субординації жінок сумно позначилися на історії жіночого життя, які потім значно стерлися. Новий початок в народах різних етносів  мав дати початок відродженню культури особистості, відкрити дорогу для збереження гідності людини, а не радикально нейтралізучи відмінність між статями.

У великій любові Бога, що дав свого єдинородного сина через утробу Марії для спасіння всього людства – народження  Ісуса випромінює глибоку мудрість щодо життя, як Божий дар.

Щодо “супроводу  життя” треба звертати увагу на всі періоди життя, особливо в дитячому та похилому віці, бо їх життя є більш раниме і чутливе, це стосується їх людської душі. Дітьми і старенькими треба більше опікуватись, вислуховувати. як окремих суб’єктів суспільства, бо всередині сучасного суспільства все купується і продається. Немає справжнього співчуття між різними поколіннями.Все бюрократично і технологічно відрегульовано. Це суспільство, в якому загублено зміст життя.

“На цьому новому горизонті,- наголосив Папа, – я бачу  поставлену місію відновленої Папської Академії”.

” Я і вся католицька церква вдячні вам за працю і розуміння в царині супроводу життя”, – сказав Папа Франциск та поблагословив всіх членів та гостей  і покинув залу.

В наступні 2 дні продовжувалось пленарне засідання PAV, слухали виступи представників різних країн, які ділились своїми думками і досвідом, досягненнями на тему: “Супровід життя. Нові зобов’язання в еру технологій”.

1005171117 1005171154a img_2052 1005171207 1005171428a 1006171831a img_2142 img_2154

Підготував Іван Луць

1 Reply to “Про засідання Папської Академії “Pro Vita”

1. What і don’t understood is in fact how you are no longer ɑctually much more well-liked than you may be now.
    You’rе sߋ intelligent. You already know therefoгe considerаbly with
    regardѕ to this topic, made me fⲟr my part imagine it
    frolm а lot oof vaгied angles. Its likе men ɑnd women don’t seem to be involved until it is something to ⅾo
    with Woman gaga! Your oᴡn stuffs excellent. Alll tһe time mаintain it