Про Асоціацію

AssocLogo

Життя і фізичне здоров’я є цінним добром, даним Богом. Ми повинні про них розумно дбати, враховуючи потреби інших і потреби загального добра». Медична галузь є невід’ємною частиною такої турботи про інтегральність людського життя і здоров’я. В сьогоднішньому світі лікар потребує міцної моральної опори, «світла розуму і просвітлення духа», щоб давати відповідь на виклики і питання, які ставить перед ним сучасний світ.

У 2000 році у Львові була створена Асоціація лікарів-католиків для згуртування тих медичних працівників, які прагнуть жити відповідно до власного сумління та науки святої Церкви не тільки для того, щоб самим проводити у життя основні постулати морального вчення Церкви, а й популяризувати її і свідчити власним життя перед колегами.

Неофіційна діяльність лікарів католиків у Львові в Україні розпочалася з 1992 року, коли була створена громадська організація «Інститут захисту життя», яка включилася у справу поширення католицької моральної доктрини у медицині та суспільстві і однією з перших її справ була підготовка інструкторів із природного планування сім’ї.

У ювілейному 2000 році запрацювала Асоціація лікарів-католиків. Вона була організована з благословення Блаженнішого Івана Мирослава Любачівського, глави УГКЦ, як один із центрів національного та духовного відродження українського народу. На даний час Асоціація співпрацює і входить в склад Світової (FIAMC) та Європейської (FEAMC) Федерацій асоціацій лікарів-католиків. Біля витоків Асоціації лікарі о. Леонід Костко, Мирон Борисевич, Юрій Дашо, Іван Луць, Дмитро Квіт, Роман Дутка, Василь Остапчук, Леся Луць та інші. Протягом останнього часу Асоціація постійно бере участь у всесвітніх та європейських конгресах, організовує різноманітні заходи для поглиблення моральних знань лікарів в Україні.

Лікарі у суспільстві творять цілком унікальний клас інтелігенції, оскільки мають вплив на розуміння людьми самих себе та їх ставлення до життя, оцінки його вартості. Лікарі безпосередньо впливають на людину в її сокровенній індивідуальності, маючи доступ до тіла та вирішуючи про шляхи осягнення нею здоров’я. Тому лікарі, не дивлячись на багато претензій, які суспільство перед ними ставить, залишаються шанованими та впливовими членами суспільства. Лікарю сучасності завдяки науковому розвитку медицини та розвитку медичних технологій належить вирішувати не тільки питання життя і здоров’я, але також питання життя-смерті, відношення до душі чи ставлення до вічності або Бога. Думки ж і переконання лікарського співтовариства мають набагато ширший засяг і стосуються питання контрацепції і репродуктивних технологій, здорового способу життя, турботи про здоров’я індивідуумів, консервативного чи оперативного лікарського втручання, ставлення до немочі і старості і, врешті, відповідного трактування закінчення життя (наприклад дискусії про природню смерть чи евтаназію) – питання, які формують ставлення до життя не тільки медичних працівників, але й усього суспільства.

На жаль, медичні освіта та організація медичного обслуговування людей далекі від такого цілісно розуміння людської особи та глибокої пошани до святості людського життя. Більшість проблем, якими займається новітня дисципліна біоетика, ще не знайшли належного висвітлення по-перше у навчальних програмах, але також у практиці медичної діяльності. Україна повинна пройти нелегкий і тривалий шлях, щоб привести державне законодавство у відповідність до засад природного і позитивного Божого закону, а також у відповідному дусі виховати суспільство й Асоціація лікарів-католиків створена для сприяння у цій діяльності.

Розпочинаючи діяльність Асоціації лікарів-католиків в Україні, учасники ставили перед собою цілі, які відповідали б насамперед євангельському духу та вченню святої Церкви, а також принципам діяльності подібних асоціацій, об’єднаних у всесвітню і, відповідно, європейську федерації. «Метою діяльності Асоціації є сприяння збереженню та зміцненню здоров’я українського народу, утвердження ідей гуманізму, християнському служінню людям, а також сприяння вирішенню морально-етичних проблем у діяльності лікарів, спираючись на принципи доктрин Вселенської Апостольської Церкви.