Подорож до Меджугор’є

 З 25 червня 1981 року Меджугор’є стало унікальним паломницьким місцем, яке відвідують віруючі християни з усього світу.

Візіонери продовжують бачити і отримувати послання. Події продовжуються. Церква поки не може сказати свого остаточного слова. Вона готова уважно досліджувати і відкрито сприймати те, що відбувається там.

За останні двадцять п’ять років більше двадцяти п’яти  мільйонів прочан, молячись і навертаючись до Бога, відвідали цей всесвітній центр молитви. Внаслідок  чого    Меджугор’є стало однією з найбільш відвідуваних святинь у всьому світі. Саме тут Діва Марія постала перед людством як Цариця Миру і спокою. ЇЇ перше послання світові стосувалось миру. А ось друге послання: “Наверніться, наверніться, наверніться”. Унікальність об’явлень в Меджугор’ї полягагає в тому, що вони тривають аж досі. Богородиця, спрямовуючи свої слова до людства сказала: ” Мир, мир, мир. Мир між Богом і людиною, взаємний мир між усіма людьми, та внутрішній мир кожної людини в співзвучностіі душі та тіла”.  Найважливішими аспектами послань Богородиці до усього світу є наступне: Мир, Віра, Навернення, Святі Тайни, Молитва і Піст.

Члени та симпатики нашої Асоціації лікарів-католиків, які вже були в 2012  в Меджугор’Ї, вирішили ще раз поїхати та помолитися за мир в Україні, за припинення війни, яка вже більше двох років забирає життя і спокій українців, руйнує цілі міста і села, робить людей сходу України біженцями в своїй країні.

По дорозі до паломницького місця ми відвідали міста Сербії, які не так давно також пережили війну, це – Суботіца, Новий Сад, Сараєво, Мостар.  Молилися Святу Літургію в греко-католицькому і римо-католицькому храмах. Також в цих містах були екскурсії. А далі – трьохденна молитовна програма в Меджугор’ї:

-в церкві Святого Якова (особиста Молитва);

-біля мироточивого Хреста (особиста молитва);

-в каплиці (Свята Літургія на українській мові разом з іншими групами  з України);

– на площі біля парафіяльної церкви (Вервиця, Свята Літургія, молитва за хворих, Адорація – поклоніння Пресвятим Дарам;

-Вервиця на горі об’явлень – Подбрдо;

-Хресна дорога Крижевац.

Подбрдо – це місцевість села Б’яковичі, де візіонери вперше 24 червня 1981 р. побачили Пресвяту Богородицю – Царицю Миру, як Вона сама представилась невдовзі візіонерам, яким почала давати послання:

“Я прийшла, щоб ще раз сказати світові – Бог- це Правда. Він дійсно є. В ньому є правдиве життя і суть життя…”

“Бережіться пристрастей і усього, що може вас віддалити від Бога, віддайтеся цілковито під Божу опіку і відженіть від себе страх…”

“Проблеми, які будуть виниквти допоможуть вашому духовному зросту. Розпочніть з того, щоб полюбити своїх противників і неприятелів. Не осуджуйте, не заздріть, моліться за своїх неприятелів. Знаю, що ви не здатні самостійно це зробити, але просіть кожного дня Моє Серце і Серце Мого Найдорожчого Сина і ми наділимо вас Божою ласкою, котра навчить вас любити… Раджу по можливості бути присутніми на Службі Божій кожного дня. хочу, щоб ви два дні в тижні постили на хлібі та воді, а як церква буде потребувати, вимагатиму від вас три дні…”

“Молитвою і постом одержите все, про що мене просите…”

“Служба Божа є найбільшою молитвою, але її  правдивої величі ви ніколи не зрозумієте. Якраз тому маєте бути на Службі Божій уважні, досконалі та покірні. Приготуйтесь до перебування на Службі Божій, бо вона є тою найбільшою молитвою, яка може існувати. Моліться, моліться, моліться.”

Ми, паломники приїхали, щоб хтось з нас навчився більш досконало молитися, хтось – поглибити свою молитву, відчути радість від неї, а інші – вирішити проблему, чи особисту, чи родинну через тривалу молитву, в яку зануритись і віддатись в повсякденному житті не легко, а тут – у Святилищі Цариці Миру – можливо; а потім відтворити цю молитву у своїх родинах, у своїх спільнотах. І це нам вдалося:

тому що ми, впродовж трьох днів, молились Вервицю на горі Подбрдо, Службу Божу на рідній українській мові в каплиці для паломників, Вервицю до Пресвятої  Богородиці та ще вечірню  Службу Божу і Адорацію Пресвятих  Тайн, молитви на оздоровлення хворих на різних мовах,  Хресну Дорогу на горі Крижевац;

тому що Меджугор’є  – це місце, де серця починають палати, тому що тут щодня відкривається небо і великий дар небес – Полум’я Любові Марії – сходить на землю. Слів, щоб висловити це, не існує.

Крім молитовної програми у нас в Меджугор’ї були дуже цікаві зустрічі з цікавими людьми:

-з Ненсі і Патріком – колишніми атеїстами-мільйонерами, які змінили своє життя через послання Богородиці. На даний час вони проживають в Меджугор’є, покинули свій бізнес в США, розповідають про своє життя, яке було зовсім іншим до  пізнання Бога і Пресвятої Богородиці , а тепер вони служать паломникам та священникам і несуть свої особливі почуття їм;

-зі спільнотою Ченаколо, заснованою італійською монахинею – сестрою Ельвірою Петроцці для реабілітації людей з наркотичною та іншими видами залежностей, лікування таких осіб з алкоголе- наркозалежностями відбувається без будь-яких  медикаментів, а тільки завдяки посиленій праці та молитві.

А далі, на відпочинку в Хорватії, в Дрвеніку ми  мали можливість щодня слухати Службу Божу – найбільшу молитву –  в місцевій церкві, яку служив наш духовний асистент о.Корнилій. А останній день перед  від’їздом, Святу Літургію молились в м.Макарська, в місцевому храмі, яку служили хорват о.Антон разом з о.Корнилієм.

А між тим,  в продовж нашого паломництва, ми аналізували, осмислювали все побачене і почуте за ці чудові дні перебування в такій близькості до Бога та Пресвятої Богородиці.

Перебуваючи декілька днів в чудовому відпочинковому місці на морі ми старалися заховати якнайглибше в своїх серцях ці чудові незабутні дні вражень, спілкувань, почуттів, пережитих в Меджугор’ю, щоб привезти і поділитися ними з близькими і нести їх впродовж всього свого життя. Це незабутні відчуття, яких передати словами, чи описати на папері не можливо, це треба відчути їх лише серцем, і надалі передавати їх близьким через свої почуття та прикладом свого життя незалежно від життєвих ситуацій кожного з нас, а слухаючи послання Богородиці, як ось останнє від 25 серпня 2016 р.

 “Дорогі діти! Сьогодні з вами хочу поділитися небесною радістю. Ви, діточки, відчиніть двері серця, щоб у вашому серці росла надія, мир і любов, яку дає лише Бог. Діточки, ви занадто прив’язані до землі й земних речей, тому сатана жбурляє вами, як вітер морськими хвилями. Тому нехай ланцюгом вашого життя буде молитва серцем і поклоніння моєму Синові Ісусу. Віддайте Йому ваше майбутнє, щоб у Ньому ви були для інших радістю та прикладом свого життя. Дякую вам, що відповіли на мій заклик.”

                                                        Послання Богородиці Цариці Миру

Повідомила Леся Луць