4-5  листопада 2016 року в конференцзалі Львівського національного медичного університету ім.  Данила Гапицького відбулася ІІІ-я науково-практична конференція “Формування тверезого способу життя в сім’ї та суспільстві”, яку ми анонсували та запрошували до участі лікарів АЛК та приймали участь.

Організатори конференції  –  Громадська організація “Рух – твереза Україна”та Українське лікарське товариство у Львові. В конференції приймали участь доповідачі з Києва, Львова, Івано-Франківська, Харкова, Хмельницького та інш..

В перший день учасники та гості конференції слухали “Теоретичні основи тверезницької діяльності”(О.А.Почекета “Рух – твереза Україна” м.Київ). Доповідач представив основоположницькі принципи та аксіоми тверезницького руху, напрями та методи діяльності:

– просвітницький (педагогічний),

– теоретичний (науковий),

– законотворчий (політичний),

– волонтерський (молодіжний)

– робота з залежними (реабілітація).

Запропонована теорія є надбанням багаторічного тверезницького руху та тверезницької діяльності автора.

“Тверезий світогляд – як запорука результативності управлінських рішень посадових та службових осіб органів публічної влади ” (Р.А. Галицький, м.Київ). В доповіді обгрунтована необхідність тверезого світогляду задля результативності в управлінських рішеннях  на посаді державного службовця.

В наступних декількох доповідях був даний екскурс в історію зародження пропаганди тверезого способу життя від Х – ХІІІ ст., за часів Київської Русі і до ХХ ст.:

“Ідеї тверезості в давньоукраїнській богословсько-філософській думці Х-ХІІІст (А.М.Вальчук, Хмельницький);

” Українські традиції тверезого способу життя від Київської Русі до кінця ХІХ ст. (Я.О. Закоморний, Харків);

“Рух за тверезість у Східній Галичині в 1840-1930 рр.(Я.В.Стасів, Львів);

“Діяльність осередку Товариства “Відродження” при “Цісарсько-королівській академічній гімназії у Львові  та її філії у 1915-1918рр”.(Ю.В.Вінтюк, Львів);

“Антиалкогольна діяльність ОУН та УПА” (В.В.Пукач, Тернопіль).

Також були проголошені цікаві виклади про вплив алкоголезалежних батьків на сім’ю, особливо дітей, вплив алкоголю на злочинність в Україні:

“Алкогольний фактор злочинності в Україні у 1990-2010рр.”(Я.В.Стасів, Львів);

“Діти в сім’ях з алкогольною проблемою” (Т.І. Сидор, отець, координатор руху “За тверезість життя, консультативно-просвітницький центр для допомоги залежним від алкоголю та членам їх родин, Стрийська єпархія УГКЦ, Стрий, Львів. обл.);

“Аморальність вживання алкоголю” (за висловлюваннями видатних людей) (О.Л.Висоцька, Львів).

Також були виголошені виступи:

“Пропагування тверезого способу життя та реклама алкогольних напоїв у Законодавстві України” (О.І.Андрухів, Ів.-Франківськ);

“Перешкоди на шляху до утвердження тверезого способу життя у сучасних умовах” (Ю.В. Вінтюк, Львів);

” Тверезницька діяльність Ю.Т. Оробця”  (М.О.Караван м. Славута, Хмельницька область.

На другий день відбувся перегляд документального фільму, круглий стіл та обговорення проблеми. Конференція завершилась ухваленням Резолюції. Більш   детальніше зі змістом доповідей можна ознайомитись у збірнику “Матеріали ІІІ науково-практичної конференції”. Львів, 4-5 листопада 2016 р.

Резолюція

ІІІ науково-практичної конференції “Формування тверезого способу життя в сім’ї  та суспільстві

5 листопада 2016 р.

м. Львів

Ми, учасники ІІІ науково-практичної конференції “Формування тверезого способу життя в сім’ї та суспільстві” занепокоєні вживанням алкоголю серед дітей і молоді, а також алкоголізацією українського суспільства, що вже призвела до погіршення здоров’я теперішніх поколінь і веде до виродження української нації.

Вживання алкоголю підлітками та молоддю (причинами чого є широка реклама та доступність алкоголю) тягне за собою низку інших проблем суспільства: побутове пияцтво, алкогольну залежність, нещасні випадки і злочинність, вроджені хвороби та смертність від причин, пов’язаних з вживанням та багато іншого. Особливою загрозою для народу є вроджені хвороби і подальше виродження генофонду нації. За даними ВООЗ, якщо рівень споживання абсолютного алкоголю в країні перевищує 6-8 л на душу населення за рік, то відбуваються незворотні процеси деградації народу.

Саме тому необхідно захистити народ України від алкогольного та тютюнового винищення та виховати тверезий світогляд зростаючого покоління.

Пропонуємо:

Встановити пріоритетом держави формування в суспільстві тверезого способу життя як, запоруки здоров’я народу  України.

Впровадити викладання основ тверезого способу життя в усіх закладах дошкільної, шкільної й вищої освіти та просвітницьку роботу з населенням, в тому числі через церковне навчання. До розробки й впровадження будь-яких навчальних програм не допускати осіб та організації, які якимось  чином пов’язані з виробництвом, рекламою або продажем алкогольних, енергетичних та тютюнових виробів. Навчальні програми повинні виховувати у дітей не звичку так званого “помірного вживання” алкоголю, а тверезість.

Створити при міських, районних, обласних радах дорадчі органи, які б мали повноваження контролювати та слідкувати за дотримуванням законодавства у сфері обігу алкогольних, енергетичних та тютюнових виробів. Такі органи повинні формуватися виключно з тверезницьких організацій та осіб, котрі ведуть тверезий спосіб життя.

Встановити лютий місяцем тверезості (святкується на міжнародному рівні від 1931 р.), а 14 лютого – Днем тверезості (дата створення у 1909 р. у Львові товариства “Відродження”). Проводити в ході їх святкування просвітницькі, виховні, інформаційні, спортивні та інші заходи.

Внести наступні зміни в чинне законодавство України:

-заборонити всяку пряму чи приховану рекламу алкогольних, енергетичних та тютюнових виробів, їх торгові марки та виробників;

-заборонити використання церковної атрибутики на пляшках з алкогольними виробами;

-заборонити продаж алкогольних, енергетичних та тютюнових виробів у навчальних, спортивних і культурних закладах та об’єктах, а також на відстані менше 500 метрів від цих закладів та об’єктів;

-замінити поняття “алкогольні напої” та інші подібні на відповідні наукові визначення – ” алкогольні вироби”.

Забезпечити притягнення відповідними органами та посадовими особами до відповідальності за фактом розпивання алкоголю й паління в громадських місцях, продажу алкогольних, енергетичних та тютюнових виробів у навчальних, спортивних і культурних закладах та об’єктах, а також на відстані менше 500 метрів від цих закладів та об’єктів. Отримані кошти спрямовувати виключно на утвердження тверезого способу життя.

Передбачити цільове фінансування виховання тверезого способу життя з державного бюджету. Розподіл коштів здійснювати прозоро із залученням профільних громадських організацій та засобів масової інформації.

Хіба може бути сьогодні відповідальніша та важливіша справа, ніж навчати людей тверезому, здоровому способу життя, без якого не може бути навіть мови про духовне, моральне та фізичне відродження нашої нації?!

Повідомив Доктор Іван Луць

img_1897