ХІІІ Конгрес Європейської Федерації лікарів-католиків (FEAMC)

6oqxtvcpzke
ІІІ Конгрес FEAMC ” Лікарі, Церква та Європа сьогодні” відбувся з 28 вересня по 3 жовтня 2016 року в Португалії в м Порту. У ньому взяла участь делегація Асоціації лікарів-католиків України (АЛК) під керівництвом Президента АЛК доктора Івана Луця.

Перед урочистим відкриттям Конгресу відбулася Свята Літургія у церкві семінарії de Vilar, в якій взяли участь всі учасники та гості FEAMC’у.

Відкрив конференцію проф. Walter Osswald, який по праву вважається совістю та сумлінням усіх лікарів-католиків Європи, а також є професором фармакології, етики, науковцем, ерудитом і викладачем, що створив цілий напрямок в біоетиці в Португалії та Європі, прекрасно володіє п’ятьма мовами, ім’я якого я називаю з повагою.

У своєму виступі “Біоетика у світлі християнської віри” він наголосив на вражаючому та історично дуже давньому впливі Церкви на охорону здоров’я. “Людина, що бажає жити по-християнськи, не може ігнорувати обличчям страждаючого Христа, яке відображене у кожній хворій особі”. Понад п’ятдесят років лікарі-християни стараються дотримуватися ще неповного правила Біоетики. Проте етичні питання у лікарській практиці потребують тривалого вивчення, впровадження та постійного вдосконалення.

Доповідь д-ра Alvaro Almeida з Португалії була присвячена ролі приватних непрофільних медичних організацій в системі національної охорони здоров’я. Відокремлення простого громадянина, як платника від організацій (інституцій), що надають медичні послуги, є майбутнім усієї охорони здоров’я. Громадські та приватні постачальники послуг мають включати і третю структуру непрофільних організацій – це доброчинні, кооперативні чи соціальні підприємства. Ці непрофільні приватні структури охорони здоров’я додають громадській універсальній системі охорони здоров’я імпульсу більшої відповідальності, вищої якості та ефективності надання медичних послуг.

Президент Словацької АЛК, моральний авторитет серед медичних працівників Словаччини, проф. Josef Glaza виступив з доповіддю “Пацієнти і лікарі у пастці між новими технологіями та пресом системи охорони здоров’я”, в якій зазначив факт великого напруження та тиску, якого зазнає сучасне забезпечення охорони здоров’я. З однієї сторони, безпрецедентний прогрес біомедичних наук і нових технологій, які поєднані із ростом коштів на них та прискореним зростанням системи охорони здоров’я і далекоглядне щасливе людство, що їх використовує. З іншої сторони – безпрецедентна демографічна криза (так звана, Історична Реверсія) у середині заможного суспільства зі своїми спустошливими економічними, соціальними та іншими наслідками у поєднанні з теперішньою непридатністю соціальної системи та системи охорони здоров’я, стоять на краю неминучої катастрофи. І здається немає доброго правильного виходу з цієї ситуації. Ще набагато трагічніша ситуація у слаборозвинених країнах, які потерпають від економічних та політичних негараздів, військових конфліктів, чи зазнають негативних впливів зовнішнього середовища та природніх катаклізмів. Люди там страждають через відсутність належної медичної та соціальної допомоги. Очевидна потреба є в піклуванні над ними не лише політиків, страхових компаній, медиків, священників, а навіть більш за все “людей доброї волі” у сфері охорони здоров’я.

Доктор із Швейцарії Ermanno Pavesi зупинився на теологічних та філософських аспектах особистості пацієнта.

Чудова доповідь лікаря загальної практики Joana Castelhano про досвід надання лікувальної допомоги іммігрантам, що проживають у Португалії.

Основні проблеми з якими зустрічаються лікарі:

відсутність доступу до лікування, особливо серед нелегалів; – необізнаність іммігрантів щодо прав на медичну допомогу;

різниця у культурі розуміння здоров‘я та користування медичною допомогою;

недостатність досвіду лікарів щодо проблем переселенців;

недостатність професійного досвіду у наданні медичної допомоги в мультикультуральному суспільстві.

Доктор Hans Stevens з Нідерландів розповів про свій багаторічний досвід лікаря у багатонаціональній, мультикультурній країні.

Виступ лікаря Dermot Kearney з Англії був присвячений ролі доктора у мультикультуральному суспільстві. Лікарі повинні бачити Христа у кожній людині, особливо, у тій найбільш потребуючій, бідній. Приклад правдивої християнської любові та служіння має надихати інших. Іммігранти потребують допомоги в інтеграції та визнанні їх у новому суспільстві.

На сесії, присвяченій початку людського життя, точились розмови про індивідуальну відповідальність людини за свою ДНК, особливо в час, коли широко використовуються ЕКЗ та донація статевих клітин, коли донори не відповідають за своє потомство.

Підчас сесії “Згасання людського життя” приділялась увага гідності життя людини у світлі трансгуманізму ( доповідь Jasenka Markeljevic з Хорватії) .

Запобіганню абортів у Німеччині та створенню єдиного регуляторного механізму репродукції присвячена доповідь доктора Rudolf Giertler. В Німеччині дозволяються медичні аборти до 12 тиж. вагітності, за бажанням жінки, а також переривання вагітності за медпоказами, у випадку виявлених вад розвитку. Спеціальним Embryo Protection Act регулюються преінплантаційна діагностика та екстракорпоральне запліднення. Заборонені цим актом сурогатне материнство, донація овоцитів та адаптація ембріонів.

Від АЛК України було представлено дві доповіді (N.Helner,M.Ferenz) та виступ ” Про ситуацію в Україні” (I.Luts).

Повідомила Надія Гельнер