Асамблея Європейської Федерації Асоціацій лікарів-католиків (FEAMC)

1

Асемблея FEAMC відбулася у Парижі 8-10 листопада. Засідання керівників асоціацій лікарів- католиків Європи проводились на Монмартрі на території Базиліки Пресвятого Серця Ісуса.

Цього року Базиліка святкує своє 100-річчя і паломники з усіх куточків Світу протягом цілого року з 20 жовтня 2019 року по 18 жовтня 2020 р. можуть відвідати Базиліку, Святилище Адорації Євхаристійного Ісуса та Божественної подяки для вшанування сторіччя  її освячення.

2

У засіданнях Правління FEAMC-у брали участь: президент Асоціації лікарів-католиків України др. Іван Луць та його член др. Налія Гельнер. Мешкали учасники Асамблеї в монастирі сестер Бернардинок, який прилягає до Базиліки. В рамках засідання Правління FEAMC(у) 8 листопада відбувся Симпозіум “Погляди лікарів-католиків Європи на соціальні та міграційні процеси, які ведуть до ймовірного виключення людей з під медичної опіки. У виступах та дискусіях про контигент людей, які виключені з-під медичної опіки, взяли участь Президент FEAMC проф. Вінченцо Дефіліпіс, др. Бертранд Галішон (Франція), др. Джон-Гюльхем Карі та єпископ Сапcької єпархії з Албанії монсеньйор Луціан Августіні, лікарі Словенії, Чехії, Словаччини, Швейцарії, Нідерландів, Литви, Португалії, Німеччини, України

img_2905

Зацікавила усіх присутніх доповідь колективу лікарів-католиків Франції “Про стан невідкладної допомоги для бідних верств населення та емігрантів у країні”. Принцип соціального субсидіювання повинен діяти у випадках неможливої оплати пацієнта за лікування.

Великий інтерес у присутніх викликали соціальні дослідження у Франції, як країни з найвищим відсотком емігрантів. Втрачається значення інституції сім’ї як такої, бо 22% сімей мають хоча б одну дитину, лише 3% родин, де є три покоління (бабусі-дідусі, батьки і діти), 28% – це однобатьківські сім’ї; 6% родин буде таких, а подружніх хлопців і дівчат (дітородного віку) відповідно – 23 % та 18%.

Наступного дня відбувались звіти Президента FEAMC та усіх президентів Асоціацій лікарів-католиків Європи, звіт генерального секретаря та скарбника, а також обговорювались можливості організації конгресу FEAMC навесні 2021, який правдоподібно відбудеться в Неаполі. А правління FEAMC буде проводитись у Вільнюсі 1-3 травня 2020 р.

У доповіді лікарів-католиків України ми згадали про  Реформу охорони здоров’я, яка розпочалася у нашій країні, а також звернулися і пропозицією до FIAMC (Всесвітньої федерації Асоціацій лікарів-католиків) про можливості проведення XXVI конгресу FIAMC у Львові в Україні у 2022 р.

img_2899

Наша асоціація відзвітувала про співпрацю із Патріаршою комісією зі справ охорони здоров’я Української Греко-католицької церкви та її головою, магістром медицини с. Севастіяною Карвацькою,ЧСВВ, з  Українським лікарським товариством у Львові; про постійні навчання та щомісячні зустрічі з духовним асистентом нашої Асоціації о. Корнилієм, які в останньому академічному році були присвячені тлумаченню Євангелій, а також наші щорічні поїздки по Святих місцях України та світу з прощами, щорічні реколекційні науки, що відбуваються у різних святих місцях. Початок та завершення праці Правління FEAMC(у) завжди починалось та закінчувалось молитвою. Окрім цього, ми мали можливість бути присутніми на щоденних месах у Базиліці Пресвятого Серця Ісуса, Євхаристійному поклонінні, а також молитві впродовж усієї доби у цьому Святому місці, де Ісус із відкритими обіймами йде назустріч нам.

На закінчення хочемо сказати, що вільного часу для відвідування міста у нас практично не було, проте відбулась чудова екскурсія в музей історії Монмартру,   а також прогулянки казковими вуличками Монмартру та споглядання  Парижу з гори скрашували нам побут у Франції.

Надія Гельнер